Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.
Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.
Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.
BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online
Amerykańsko-brytyjski zespół naukowców pomyślnie przetestował w laboratorium płaszcz zapewniający niewidzialność. Urządzenie podczas testów w Duke University w Północnej Karolinie (USA) najczęściej ukrywało przed mikrofalami mały miedziany krążek. Działa to na zasadzie odbijania mikrofali dookoła przedmiotu i kierowanie ich w inną stronę, jak gdyby przechodziły przez pustą przestrzeń. Jednakże ukrywanie przedmiotu przed wzrokiem nadal leży w sferze marzeń autorów science-fiction.
Progeria
Progeria jest niezwykle rzadkim schorzeniem genetycznym. Nazwa tej choroby wywodzi się z języka greckiego i oznacza “przedwczesną starość”. Na świecie żyje około 35 dzieci chorych na progerię, które czeka niezwykle krótkie życie. Większość z nich umrze w wieku kilkunastu lat.
Klasyczna progeria została po ra zpierwszy opisana przez dwóch brytyjskich lekarzy, dr. Jonathana Hutchinsona i dr. Hastingsa Gilforda, w 1886 i 1904 roku. Progerię stwierdzano u ludzi wszystkich raz i na wszystkich kontynentach. Powodująca chorobę mutacja genetyczna wydaje się pojawiać zupełnie przypadkowo i spontanicznie. Zespół Hutchinsona-Gilforda dotyka dzieci obojga płci, częściej potomstwo starszych niż młodszych wiekiem rodziców. Wśród rodzeństwa jedno może być chore, zaś drugie zdrowe.
Bdanaia na pweynm anelgksim uneriwstyecie wyzakały , że nie ma znczeania, w jaikej kleojności napsziemy lietry wenąwtrz wryazu , blye tlkyo pirwesza i otstaina lreita błyy na soiwch mijsecach . Rtszea mżoe być dolnwoie poszamiena , a mmio to bedzięmy w stniae pczyrzetać tkest bez wikszęego prleobmu . Diezje się tak dlteago , że nie cztaymy kżdaej z lteir odelndziie , ale wrayz jkao cłoaść .
Eric Campbell
Jaszar pisze:Bdanaia na pweynm anelgksim uneriwstyecie wyzakały , że nie ma znczeania, w jaikej kleojności napsziemy lietry wenąwtrz wryazu , blye tlkyo pirwesza i otstaina lreita błyy na soiwch mijsecach . Rtszea mżoe być dolnwoie poszamiena , a mmio to bedzięmy w stniae pczyrzetać tkest bez wikszęego prleobmu . Diezje się tak dlteago , że nie cztaymy kżdaej z lteir odelndziie , ale wrayz jkao cłoaść .
Eric Campbell
Pan Grainger przyniósł z laboratorium tuzin małych szklanych butelek. Po otworzeniu, w każdej z nich zanurzyłem testujący sączek - długi biały pasek papieru, mający wchłaniać aromat chemikaliów bez zniekształcania zapachu. Przed każdym testem zamykałem oczy. Wtedy, głęboko wciągałem powietrze i? przed oczyma mojej wyobraźni pojawiały się jedna po drugiej przeróżne potrawy, wyłaniające się ze szklanych butelek. Wąchałem świeże wiśnie, czarne oliwki, smażoną cebulę i krewetki. Jednak całkowicie zaskoczyła mnie najciekawsza kreacja p.Graingera. Po zamknięciu oczu poczułem zapach smażonego hamburgera. Aromat był nadzwyczajny i tak realistyczny, jakby kto? w pokoju przewracał hamburgery na gorącym grillu. Kiedy jednak otworzyłem oczy, przede mną był cienki pasek białego papieru i uśmiechający się z zadowoleniem chemik.
Przedsiębiorstwo o nazwie Red Arrow Products specjalizuje się w wędzonych smakach, jakie są dodawane do sosów barbecue, suchych przekąsek i przerabianych technicznie mięs. Red Arrow produkuje "naturalny smak wędzony" poprzez spalanie trocin i wyłapywanie chemikaliów aromatycznych, jakie wydostają się podczas procesu spalania do powietrza. Dym jest wyłapywany w wodzie, a następnie butelkowany. Dzięki temu inne przedsiębiorstwa mogą sprzedawać swoją żywność, wyglądającą i pachnącą tak, jakby rzeczywiście była wędzona nad ogniem.
W celu nadania żywności przerabianej technologicznie smaku jaki konsumenci preferują, naukowiec musi zawsze brać pod uwagę ?doznania smakowe?, czyli unikalną kombinację budowy i chemicznych interakcji, które wpływają na to, w jaki sposób smak jest odbierany. Odczucie w jamie ustnej może być poprawione poprzez użycie różnych tłuszczy, gum, skrobi, emulsji i stabilizatorów. Aromatyczne chemikalia w żywności mogą być dokładnie analizowane, ale elementy, które składają się na odczuwanie smaku w jamie ustnej są dużo trudniejsze do zmierzenia. Jak można zmierzyć twardość precla albo chrupkość frytki? Technologowie żywności prowadzą obecnie podstawowe badania w reologii, dziale fizyki, który bada przepływ płynów i deformacje materiałów. Wiele firm sprzedaje zaawansowane urządzenia, które próbują mierzyć odczucia w jamie ustnej. TA.XT2 i Texture Analyzer, produkowany przez Texture Technologies Corporation ze Scarsdale w stanie Nowy Jork, dokonuje kalkulacji, opierając się na danych uzyskanych aż z 250 różnych czujników. Praktycznie jest to mechaniczna buzia. Mierzy ona najważniejsze parametry fizyczne żywności jak: odbicie, deformacja, punkt pęknięcia, masa, chrupkość, żucie, rozciągliwość, wymiar, kleistość, sprężystość, śliskość, gładkość, miękkość, nawilżenie, soczystość, smarowanie, zwijanie i lepkość.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości